lamotek.pl

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami

Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 0,25 pęczka
oregano świeże - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
Tomme de Montagne - 40 g
sól -
oliwa z oliwek -
ser kozi - 100 g
roszponka - 0,5 garści
salami orzechowe - 50 g
kiełki rzodkiewki - 20 g
pomidory rzymskie - 1 szt.
pieprz czarny, mielony -

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY WARZYWA:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, a marchewkę na drobnych. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i odkładamy na ok. 10 minut, aby puściły wodę.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WARZYWNY PLACEK:
Pietruszkę dość drobno siekamy i przekładamy do miski wraz z jajkiem i suszonym oregano. Następnie do miski ścieramy ser, dokładnie odsączone z nadmiaru wody warzywa i całość mieszamy.
3.PIECZEMY WARZYWNY PLACEK:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej blaszce rozkładamy przygotowaną masę warzywną i formujemy z niej prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowany placek pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu, rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowy placek delikatnie studzimy.
4.PODAJEMY WRAPA:
Warzywny placek smarujemy kozim serkiem i układamy na nim roszponkę, pokrojone w plastry salami, kiełki i plastry pomidora. Następnie zwijamy go w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany wrap owijamy papierem do pieczenia i przecinamy na pół. Jemy od razu lub na zimno.
Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY WARZYWA

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, a marchewkę na drobnych. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i odkładamy na ok. 10 minut, aby puściły wodę.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WARZYWNY PLACEK

Pietruszkę dość drobno siekamy i przekładamy do miski wraz z jajkiem i suszonym oregano. Następnie do miski ścieramy ser, dokładnie odsączone z nadmiaru wody warzywa i całość mieszamy.

3

PIECZEMY WARZYWNY PLACEK

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej blaszce rozkładamy przygotowaną masę warzywną i formujemy z niej prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowany placek pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu, rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowy placek delikatnie studzimy.

4

PODAJEMY WRAPA

Warzywny placek smarujemy kozim serkiem i układamy na nim roszponkę, pokrojone w plastry salami, kiełki i plastry pomidora. Następnie zwijamy go w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany wrap owijamy papierem do pieczenia i przecinamy na pół. Jemy od razu lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

937,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

16,8 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

28,5 g

Podobne przepisy

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl