lamotek.pl

Twisty serowe z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Twisty serowe z ciasta francuskiego

Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
ser carski z goudą, tarty - 100 g
ser twardy długodojrzewający, tarty - 50 g
jajko - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżka
sezam czarny - 1 łyżka
masło - 20 g
szczypiorek - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Rozwijamy arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby składniki dobrze się trzymały.
2.MIESZAMY CIASTO Z SEREM:
Na połowę ciasta wysypujemy starty ser oraz ser długo dojrzewający tarty. Następnie przykrywamy ją drugą połową ciasta. Całość wałkujemy, aby wgnieść ser w ciasto.
3.FORMUJEMY TWISTY:
Kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Następnie chwytamy paski za końce i skręcamy je kilkukrotnie, tworząc charakterystyczne twisty.
4.PIECZEMY TWISTY:
Układamy skręcone paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między paskami. Każdy smarujemy resztą roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Twisty pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy je także oprószyć solą.
Twisty serowe z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rozwijamy arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Całą powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby składniki dobrze się trzymały.

2

MIESZAMY CIASTO Z SEREM

Na połowę ciasta wysypujemy starty ser oraz ser długo dojrzewający tarty. Następnie przykrywamy ją drugą połową ciasta. Całość wałkujemy, aby wgnieść ser w ciasto.

3

FORMUJEMY TWISTY

Kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Następnie chwytamy paski za końce i skręcamy je kilkukrotnie, tworząc charakterystyczne twisty.

4

PIECZEMY TWISTY

Układamy skręcone paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między paskami. Każdy smarujemy resztą roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Twisty pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy je także oprószyć solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1866,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466,6 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy