Tort marcinek z konfiturą żurawinową • przepis • składniki • przygotowanie
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.
UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
WAŁKUJEMY CIASTO
Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.
PIECZEMY BLATY TORTU
Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.
SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT
Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.
DEKORUJEMY TORT
Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7073 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,4 kcal
Tłuszcz
37,3 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!