Tarta z morelami i kremem lawendowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Z 1 żółtka, miękkiego masła, mąki, soli, 1 łyżki cukru oraz zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie morele zalewamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
ZAGOTOWUJEMY KREM
100 g śmietany zagotowujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą śmietaną na gładką masę. Zagęszczamy nią gotującą się śmietanę, cały czas mieszając. Krem zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i mieszamy. Opcjonalnie dodajemy maksymalnie 2 szczypty kwiatów lawendy. Krem studzimy. Ciasto zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu owalny kształt (40 x 30 cm), i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY CIASTO
Na cieście rozsmarowujemy krem, pozostawiając dookoła ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta. Układamy połówki moreli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3342,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
208,9 kcal
Tłuszcz
6,5 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
5 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

3 sposoby na koktajle
Zobacz, jakie sposoby na orzeźwienie, odnowę oraz odbudowę ma Kinga Paruzel! Przygotuj razem z nią 3 koktajle.

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Ciasto bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.