lamotek.pl

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem

Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 350 ml
cebula - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pestki dyni - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
dynia hokkaido - 1,25 kg
indyk pierś - 750 g
ryż długoziarnisty - 200 g
jabłko czerwone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY INDYKA:
Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
2.PODSMAŻAMY DYNIĘ:
Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
3.DUSIMY TAJINE:
W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY INDYKA

Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.

2

PODSMAŻAMY DYNIĘ

Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.

3

DUSIMY TAJINE

W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2758,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

689,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

92,7 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

55,8 g

Podobne przepisy