Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY INDYKA
Dynię obieramy, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w kostkę o wielkości ok. 5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Filet z piersi indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego, doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
PODSMAŻAMY DYNIĘ
Dynię i piórka cebuli z pozostałym olejem dodajemy do płynu pozostałego po smażeniu indyka i podsmażamy przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i papryką, podsmażamy przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
DUSIMY TAJINE
W międzyczasie ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Cytrynę obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy wraz z plastrami jabłek do tajine i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Pestki dyni siekamy. Tajine doprawiamy do smaku, posypujemy nasionami dyni i podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2758,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
689,6 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
92,7 g
Błonnik
8,9 g
Białko
55,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!

Owocowe smoothie bowl
Owocowe smoothie bowl świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Kochasz owsianki? Mamy coś dla Ciebie! Pieczona owsianka z orzechami pekan podana z pysznymi sezonowymi owocami. Skusisz się?

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.