Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko • przepis • składniki • przygotowanie
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIERNIK
Kroimy ciasto na drobne kawałki, a potem wrzucamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem (ok. 30 ml) oraz piwem. Piernik powinien się rozmoczyć, a cała masa zgęstnieć.
PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE
Do drugiego garnka wrzucamy orzechy laskowe (120 g) i migdały i zalewamy 200 ml kompotu. Całość gotujemy, aż orzechy zmiękną (ok. 30 minut). Potem kroimy suszone owoce i wrzucamy do garnka. Gotujmy przez 10 minut i co jakiś czas mieszamy całość.
DODAJEMY INNE DODATKI
Do garnka z bakaliami dodajemy masło, sól oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy resztę kompotu i gotujemy przez kolejne 10 minut.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ KOMPOT I MASĘ PIERNIKOWĄ
Do gotującego się kompotu dodajemy masę piernikową i całość mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Sprawdzamy słodycz zupy i jeśli trzeba ją dosłodzić, dodajemy cukru.
PODAJEMY MOCZKĘ
Gotową zupę przelewamy do misek i ozdabiamy pokruszonymi orzechami laskowymi. Możemy także posypać ją dodatkową porcją migdałów i suszonych owoców, np. żurawiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4990,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
713 kcal
Tłuszcz
38 g
Węglowodany
255,5 g
Błonnik
10 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karmelki miodowe
Przygotuj karmelki o wyjątkowym smaku! Z dodatkiem anyżu, tymianku i oczywiście dużej ilości miodu!

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?

Sałatka warstwowa z szynką
Szybka, prosta i sycąca. Warzywna sałatka warstwowa Karola jest idealna dla każdego, kto chce oszczędzić sporo czasu, szykując drugie śniadanie lub lunch. Ułóż składniki w słoiku i wymieszaj tuż przed jedzeniem: gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!