lamotek.pl

Tagliata z indyka z rukolą • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Tagliata z indyka z rukolą

Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 40 ml
cytryna - 1 szt.
miód - 1,5 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 100 ml
pieczarka - 7 szt.
pomidor suszony - 3 szt.
rukola - 70 g
sól - 1 szczypta
grana padano - 60 g
tymianek świeży - 10 g
indyk pierś - 500 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PIERŚ INDYKA:
Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ząbek czosnku rozgniatamy i siekamy wraz z tymiankiem. Dodajemy sól i skórkę otartą z cytryny. Na tę mieszankę wylewamy oliwę – całość siekamy i rozcieramy nożem (mieszankę możemy również utrzeć w moździerzu). Mięso marynujemy z obu stron i odkładamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę, miód, suszone pomidory i ocet balsamiczny blendujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody lub wina. Następnie dolewamy oliwę z suszonych pomidorów – ponownie blendujemy.
3.PODAJEMY DANIE:
Mięso grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Sos wykładamy na talerz. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na sos wykładamy rukolę, układamy plastry pieczarek. Ser grana padano kroimy obieraczką do warzyw i przekładamy na talerz. Indyka kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
Tagliata z indyka z rukolą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PIERŚ INDYKA

Pierś indyka kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ząbek czosnku rozgniatamy i siekamy wraz z tymiankiem. Dodajemy sól i skórkę otartą z cytryny. Na tę mieszankę wylewamy oliwę – całość siekamy i rozcieramy nożem (mieszankę możemy również utrzeć w moździerzu). Mięso marynujemy z obu stron i odkładamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę, miód, suszone pomidory i ocet balsamiczny blendujemy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody lub wina. Następnie dolewamy oliwę z suszonych pomidorów – ponownie blendujemy.

3

PODAJEMY DANIE

Mięso grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Sos wykładamy na talerz. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na sos wykładamy rukolę, układamy plastry pieczarek. Ser grana padano kroimy obieraczką do warzyw i przekładamy na talerz. Indyka kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1561,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

780,6 kcal

🥑

Tłuszcz

44,2 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

74,4 g

Podobne przepisy