lamotek.pl

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oregano suszone - 1 łyżka
polędwica wołowa - 800 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULĘ I:
czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
2.CHILI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY:
nasion i grubo siekamy.
3.ZIOŁA MYJEMY, OSUSZAMY,:
listki obrywamy i grubo siekamy.
4.WSZYSTKO MIKSUJEMY Z:
octem i ½ łyżeczki soli, odstawiamy na 10 minut.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY OLEJ,:
mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kolejne 20-30 minut.
6.STEKI MYJEMY I:
osuszamy.
7.SMARUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
sosu i grillujemy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony, lekko przy tym soląc.
8.ODSTAWIAMY OWINIĘTE W:
folię aluminiową na 10 minut.
9.NASTĘPNIE PODAJEMY Z:
pozostałym sosem.
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULĘ I

czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

2

CHILI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY

nasion i grubo siekamy.

3

ZIOŁA MYJEMY, OSUSZAMY,

listki obrywamy i grubo siekamy.

4

WSZYSTKO MIKSUJEMY Z

octem i ½ łyżeczki soli, odstawiamy na 10 minut.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY OLEJ,

mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kolejne 20-30 minut.

6

STEKI MYJEMY I

osuszamy.

7

SMARUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

sosu i grillujemy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony, lekko przy tym soląc.

8

ODSTAWIAMY OWINIĘTE W

folię aluminiową na 10 minut.

9

NASTĘPNIE PODAJEMY Z

pozostałym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1223,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

305,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

5,2 g

🥬

Błonnik

46,6 g

💪

Białko

46,6 g

Podobne przepisy