lamotek.pl

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
oliwki czarne - 45 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
sałata lodowa - 0,5 szt.
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
chleb włoski - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CHLEB KROIMY:
w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
2.NASTĘPNIE WRZUCAMY NA:
rozgrzaną, suchą patelnię i potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni.
3.ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z:
ognia.
4.SAŁATĘ MYJEMY, OSUSZAMY:
i rwiemy na mniejsze kawałki.
5.PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ:
miski.
6.DODAJEMY PRZEKROJONE NA:
pół oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
7.SER SAŁATKOWY KRUSZYMY:
w palcach i dodajemy do sałatki.
8.ZIOŁA PROWANSALSKIE MIESZAMY:
z 4 łyżkami oliwy z oliwek.
9.GOTOWYM SOSEM POLEWAMY:
sałatkę.
10.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
11.NA KONIEC DODAJEMY:
przygotowane wcześniej grzanki.
12.CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI PRAWDZIWA:
śródziemnomorska uczta!
13.NIEBANALNY, KWADRATOWY KSZTAŁT,:
a w środku – istne skarby: mieszanka mąki pszennej, żytniej i graham, a do tego płatki owsiane, nasiona lnu, ziarno słonecznika i sezamu.
Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CHLEB KROIMY

w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.

2

NASTĘPNIE WRZUCAMY NA

rozgrzaną, suchą patelnię i potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni.

3

ZDEJMUJEMY PATELNIĘ Z

ognia.

4

SAŁATĘ MYJEMY, OSUSZAMY

i rwiemy na mniejsze kawałki.

5

PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ

miski.

6

DODAJEMY PRZEKROJONE NA

pół oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

7

SER SAŁATKOWY KRUSZYMY

w palcach i dodajemy do sałatki.

8

ZIOŁA PROWANSALSKIE MIESZAMY

z 4 łyżkami oliwy z oliwek.

9

GOTOWYM SOSEM POLEWAMY

sałatkę.

10

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

11

NA KONIEC DODAJEMY

przygotowane wcześniej grzanki.

12

CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI PRAWDZIWA

śródziemnomorska uczta!

13

NIEBANALNY, KWADRATOWY KSZTAŁT,

a w środku – istne skarby: mieszanka mąki pszennej, żytniej i graham, a do tego płatki owsiane, nasiona lnu, ziarno słonecznika i sezamu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

736,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

184,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

20,1 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy