lamotek.pl

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem

Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka maślane - 300 g
masło orzechowe - 300 g
śmietana 30% - 400 ml
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
żelatyna - 8 g
Kajmak - 100 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 20 g
orzech pekan - 30 g
orzechy arachidowe - 30 g
syrop klonowy - 3 łyżki
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.
2.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.
3.SCHŁADZAMY SERNIK:
Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK:
Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.

2

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.

3

SCHŁADZAMY SERNIK

Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6309,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

525,8 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy