Sernik bez spodu • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY RODZYNKI
Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.
UBIJAMY BIAŁKA
Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
PIECZEMY SERNIK
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3715,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,2 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodka pizza owocowa
Skoro Paweł Małecki przygotował pizzę, to musi być ona słodka! Chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami wygląda jak pizza, a smakuje jak owocowa tarta!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!