Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki na dressing dajemy do słoika, który następnie zamykamy – energicznie nim potrząsając, przygotowujemy sos.
KROIMY SKŁADNIKI
Jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i odstawiamy na bok. Marchew i burak kroimy w dość cienkie słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w talarki.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na półmisek wykładamy szpinak. Następnie układamy na nim jabłka, czerwoną cebulę, marchew, burak, rodzynki i karmelizowane orzechy. Na gotową sałatkę kruszymy twaróg i całość skrapiamy dressingiem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed nałożeniem na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3135,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1567,6 kcal
Tłuszcz
107,4 g
Węglowodany
121,2 g
Błonnik
11,1 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.