lamotek.pl

Sałatka z buraków z miętą i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.

Sałatka z buraków z miętą i serem

Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 4 szt.
cebula - 60 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięta świeża - 25 g
miód - 2 łyżki
olej rzepakowy - 50 ml
orzech laskowy - 100 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.
2.PRAŻYMY ORZECHY:
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.
3.MARYNUJEMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.
Sałatka z buraków z miętą i serem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Buraki w skórce pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 170-180°C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na cząstki lub w kostkę.

2

PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (180°C, termoobieg, ok. 8 minut). Następnie je obieramy i kruszymy.

3

MARYNUJEMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Miętę siekamy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Pokrojoną cebulę marynujemy w posiekanej mięcie, soku z cytryny i oleju, odstawiamy na chwilę.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Następnie zamarynowaną cebulę dodajemy do buraków i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2036,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,1 kcal

🥑

Tłuszcz

37 g

🌾

Węglowodany

35,7 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy