lamotek.pl

Pizza z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!

Pizza z czekoladą

Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 0,25 szt.
malina - 30 g
pistacje - 30 g
truskawka - 30 g
żelki - 20 g
ciastka czekoladowe neo - 30 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 30% - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g
drożdże suszone - 7 g
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 2 szczypty
woda - 250 ml
mąka pszenna - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Suche składniki ciasta łączymy w misce, następnie dodajemy do nich mokre składniki. Zagniatamy. W razie potrzeby, stopniowo dolewamy niewielkie ilości wody, a następnie wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
3.PIECZEMY SPÓD PIZZY:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca tworzymy dziurki na powierzchni placka.Tak przygotowany spód pieczemy ok. 12-14 minut w temperaturze 200°C.
4.UKŁADAMY DODATKI:
Na upieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę sosu czekoladowego i układamy wybrane dodatki.
Pizza z czekoladą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Suche składniki ciasta łączymy w misce, następnie dodajemy do nich mokre składniki. Zagniatamy. W razie potrzeby, stopniowo dolewamy niewielkie ilości wody, a następnie wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

3

PIECZEMY SPÓD PIZZY

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca tworzymy dziurki na powierzchni placka.Tak przygotowany spód pieczemy ok. 12-14 minut w temperaturze 200°C.

4

UKŁADAMY DODATKI

Na upieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę sosu czekoladowego i układamy wybrane dodatki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3700,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,8 g

🌾

Węglowodany

65 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy