lamotek.pl

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
majeranek - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano świeże - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
łosoś wędzony - 400 g
serek śmietankowy - 300 g
ząbek czosnku - 3 szt.
Szpinak Baby - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK:
Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
2.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.
3.PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ:
Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.
4.ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ:
Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK

Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

2

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.

3

PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ

Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.

4

ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ

Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1952,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

3,9 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl