Pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE
Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.
KROIMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.
PIECZEMY PUDDING CHLEBOWY
Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1598,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,6 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
44,5 g
Błonnik
2,6 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!

Halloweenowe muffiny z czekoladą
Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!