lamotek.pl

Flan Valencia • przepis • składniki • przygotowanie

Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Flan Valencia

Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

brzoskwinia - 2 szt.
jajko - 2 szt.
cukier - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
likier brzoskwiniowy - 110 ml
masło - 25 g
mleko skondensowane - 200 ml
śmietana 30% - 200 ml
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASŁO:
rozpuszczamy.
2.MAŁE FOREMKI DO:
flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń). 100 G CUKRU: stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru.
3.PO DWIE ŁYŻECZKI:
uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA!.
4.SKARMELIZOWANY CUKIER PARZY!),:
nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.
5.DO POJEMNIKA MIKSERA:
wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy).
6.WSZYSTKO MIKSUJEMY NA:
bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.
7.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.
8.NACZYNIE WRAZ Z:
foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut.
9.UPIECZONY FLAN STUDZIMY:
i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
10.BRZOSKWINIE MYJEMY, PRZEKRAWAMY:
na pół i pozbawiamy pestek.
11.KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY:
na ok. 5 CZĘŚCI.
12.NA PATELNI, NA:
której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie.
13.CHWILĘ SMAŻYMY Z:
obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze).
14.DODAJEMY 50-80 ML:
likieru brzoskwiniowego.
15.CHWILĘ MIESZAMY, ZDEJMUJEMY:
z ognia.
16.JAK PODAWAĆ FLAN:
wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.
Flan Valencia

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASŁO

rozpuszczamy.

2

MAŁE FOREMKI DO

flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń). 100 G CUKRU: stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru.

3

PO DWIE ŁYŻECZKI

uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA!.

4

SKARMELIZOWANY CUKIER PARZY!),

nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.

5

DO POJEMNIKA MIKSERA

wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy).

6

WSZYSTKO MIKSUJEMY NA

bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.

7

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.

8

NACZYNIE WRAZ Z

foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut.

9

UPIECZONY FLAN STUDZIMY

i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

10

BRZOSKWINIE MYJEMY, PRZEKRAWAMY

na pół i pozbawiamy pestek.

11

KAŻDĄ POŁÓWKĘ KROIMY

na ok. 5 CZĘŚCI.

12

NA PATELNI, NA

której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie.

13

CHWILĘ SMAŻYMY Z

obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze).

14

DODAJEMY 50-80 ML

likieru brzoskwiniowego.

15

CHWILĘ MIESZAMY, ZDEJMUJEMY

z ognia.

16

JAK PODAWAĆ FLAN

wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2397,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

87,8 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy