lamotek.pl

Pizza xxl • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Pizza xxl

Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukier - 1 szczypta
cukinia - 5 szt.
oliwki czarne - 30 g
drożdże świeże - 30 g
mąka pszenna - 350 g
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 6 łyżek
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
kiełbasa salami - 50 g
ser gouda - 100 g
sól - 1 szczypta
woda - 190 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER WAŁEK:
do ciasta blachę do pieczenia, wołożoną papierem do pieczenia piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół) Ciasto Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody.
2.DO CZYSTEJ MISKI:
wrzucamy pokruszone drożdże.
3.DROŻDŻE ZALEWAMY CIEPŁĄ:
wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże).
4.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY:
widelcem.
5.DO MIKSERA WRZUCAMY:
wcześniej przesianą mąkę pszenną.
6.DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI:
i 2 łyżki oliwy z oliwek.
7.ZACZYNAMY MIKSOWAĆ, STOPNIOWO:
dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie.
8.CIASTO WYRABIAMY PRZEZ:
mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
9.Z WYROBIONEGO CIASTA:
formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.
10.SOS ODKRAWAMY KOŃCE:
cukinii.
11.KAŻDĄ CUKINIĘ KROIMY:
na grube plastry.
12.WRZUCAMY JE DO:
miksera i miksujemy.
13.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
14.MIESZAMY, PILNUJĄC, ŻEBY:
się nie przypaliło.
15.CUKINIĘ PODSMAŻAMY PRZEZ:
3-4 minuty bez przykrycia.
16.MIESZAMY AŻ ODPARUJE:
sok z cukinii.
17.GDY CIASTO WYROŚNIE,:
wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki.
18.WAŁKUJEMY CIASTO ZA:
pomocą wałka obtoczonego w mące.
19.ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKŁADAMY:
na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
20.ŚCIERAMY NA TARCE:
ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.
21.NA CIEŚCIE ROZPROWADZAMY:
równomiernie purée z cukinii i rozkładamy składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, plastry mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
22.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY SZCZYPTĄ:
ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii .
23.DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą.
24.PIZZĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).
25.JAK PODAWAĆ UPIECZONĄ:
pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy.
Pizza xxl

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER WAŁEK

do ciasta blachę do pieczenia, wołożoną papierem do pieczenia piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół) Ciasto Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody.

2

DO CZYSTEJ MISKI

wrzucamy pokruszone drożdże.

3

DROŻDŻE ZALEWAMY CIEPŁĄ

wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże).

4

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY

widelcem.

5

DO MIKSERA WRZUCAMY

wcześniej przesianą mąkę pszenną.

6

DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI

i 2 łyżki oliwy z oliwek.

7

ZACZYNAMY MIKSOWAĆ, STOPNIOWO

dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie.

8

CIASTO WYRABIAMY PRZEZ

mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

9

Z WYROBIONEGO CIASTA

formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.

10

SOS ODKRAWAMY KOŃCE

cukinii.

11

KAŻDĄ CUKINIĘ KROIMY

na grube plastry.

12

WRZUCAMY JE DO

miksera i miksujemy.

13

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.

14

MIESZAMY, PILNUJĄC, ŻEBY

się nie przypaliło.

15

CUKINIĘ PODSMAŻAMY PRZEZ

3-4 minuty bez przykrycia.

16

MIESZAMY AŻ ODPARUJE

sok z cukinii.

17

GDY CIASTO WYROŚNIE,

wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki.

18

WAŁKUJEMY CIASTO ZA

pomocą wałka obtoczonego w mące.

19

ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKŁADAMY

na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

20

ŚCIERAMY NA TARCE

ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.

21

NA CIEŚCIE ROZPROWADZAMY

równomiernie purée z cukinii i rozkładamy składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, plastry mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.

22

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY SZCZYPTĄ

ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii .

23

DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą.

24

PIZZĘ WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).

25

JAK PODAWAĆ UPIECZONĄ

pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2871,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

717,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

81,3 g

🥬

Błonnik

31 g

💪

Białko

31 g

Podobne przepisy

Pizza xxl - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl