lamotek.pl

Pizza śniadaniowa na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Pizza śniadaniowa na słodko

Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

granola orzechowa - 250 g
jogurt roślinny - 0,2 kg
masło - 60 g
truskawka - 4 szt.
malina - 70 g
kiwi - 2 szt.
jeżyna - 70 g
żurawina - 1 łyżka
pistacje - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD PIZZY:
Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Granolę łączymy z roztopionym masłem.
2.PIECZEMY SPÓD PIZZY:
Granolę wymieszaną z masłem przekładamy do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 7 minut. Gotowy spód pizzy śniadaniowej studzimy.
3.KROIMY OWOCE:
Kiwi obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż owocu i kroimy w plasterki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry wzdłuż owoców. Żurawiny także kroimy w plastry.
4.WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ:
Jogurt wykładamy na podpieczony spód z granoli, pozostawiając brzegi przypominające rant pizzy. Następnie w okręgach, od zewnątrz, układamy owoce. Dodatkowo pizzę ozdabiamy pistacjami.
Pizza śniadaniowa na słodko

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD PIZZY

Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Granolę łączymy z roztopionym masłem.

2

PIECZEMY SPÓD PIZZY

Granolę wymieszaną z masłem przekładamy do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 7 minut. Gotowy spód pizzy śniadaniowej studzimy.

3

KROIMY OWOCE

Kiwi obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż owocu i kroimy w plasterki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry wzdłuż owoców. Żurawiny także kroimy w plastry.

4

WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ

Jogurt wykładamy na podpieczony spód z granoli, pozostawiając brzegi przypominające rant pizzy. Następnie w okręgach, od zewnątrz, układamy owoce. Dodatkowo pizzę ozdabiamy pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1984,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

34 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy