Pierogi ukraińskie - wareniki • przepis • składniki • przygotowanie
Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski wsypujemy sól oraz mąkę. Dodajemy jogurt i mieszamy. Na sam koniec wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy je folią spożywczą (tak aby dotykała ciasta).
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Wrzucamy je do garnka i płuczemy. Potem wlewamy do garnka ok. 2 litry wody. Ustawiamy go na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy przez 25 minut.
PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę wprost do miski.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Siekamy drobno i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem i olejem.
DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK DO ZIEMNIAKÓW
Zawartość patelni przekładamy do miski z ziemniakami i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól i wszystko ze sobą mieszamy.
WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy z ciasta krążki szklanką.
NADZIEWAMY WARENIKI
Na każdym krążku z ciasta układamy po środku farsz. Każdego warenika składamy na pół i sklejamy brzegi, tworząc kształt półksiężyca.
GOTUJEMY WARENIKI
Do dużego garnka wlewamy resztę wody i solimy ½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy partiami pierogi i gotujemy je, aż wypłyną na wierzch. Zostawiamy je w wodzie jeszcze na minutę i wyciągamy. Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i lekko polewamy je olejem, aby się nie skleiły. Czynność powtarzamy z wszystkimi pierogami.
PODAJEMY WARENIKI
Ugotowane wareniki przekładamy na talerze i podajemy z wybranymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną lub podsmażoną cebulą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2451,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
490,2 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
78,9 g
Błonnik
2,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Tarta tatin z morelami
Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!