lamotek.pl

Pieczony pstrąg z sosem maślanym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Pieczony pstrąg z sosem maślanym

Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pstrąg - 2 szt.
olej - 3 łyżki
mięta świeża - 2 gałązki
ząbek czosnku - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
masło - 90 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
curry - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 0,25 pęczka
pieprz biały -
sól -
śmietana kwaśna -
miód -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PSTRĄGI:
Pstrągi oczyszczamy i pozbawiamy głowy. Następnie nacieramy je olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek rozgniatamy, kroimy w większe kawałki i przekładamy wraz z gałązkami mięty do wnętrza ryb. Tak przygotowane ryby pieczemy przez ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 230°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY:
Czosnek bardzo drobno siekamy, a z cytryny ścieramy skórkę. Na niewielkim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim przygotowane składniki wraz z przyprawami. W tym czasie bardzo drobno siekamy pietruszkę, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy sos z ziołami.
3.PODAJEMY PSTRĄGA:
Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu przygotowujemy kleks z kwaśnej śmietany, który doprawiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nim kawałki ryby. Na koniec na pstrąga ścieramy odrobinę skórki z cytryny, oprószamy go solą i polewamy sosem maślanym.
Pieczony pstrąg z sosem maślanym

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PSTRĄGI

Pstrągi oczyszczamy i pozbawiamy głowy. Następnie nacieramy je olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czosnek rozgniatamy, kroimy w większe kawałki i przekładamy wraz z gałązkami mięty do wnętrza ryb. Tak przygotowane ryby pieczemy przez ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 230°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY

Czosnek bardzo drobno siekamy, a z cytryny ścieramy skórkę. Na niewielkim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim przygotowane składniki wraz z przyprawami. W tym czasie bardzo drobno siekamy pietruszkę, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy sos z ziołami.

3

PODAJEMY PSTRĄGA

Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu przygotowujemy kleks z kwaśnej śmietany, który doprawiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nim kawałki ryby. Na koniec na pstrąga ścieramy odrobinę skórki z cytryny, oprószamy go solą i polewamy sosem maślanym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1930,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

965,4 kcal

🥑

Tłuszcz

74,8 g

🌾

Węglowodany

21 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

53 g

Podobne przepisy

Pieczony pstrąg z sosem maślanym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl