lamotek.pl

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
miód - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
rodzynki - 30 g
rozmaryn suszony - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 szczypta
sok jabłkowy - 125 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY:
i osuszamy, także w środku.
2.NACIERAMY OLIWĄ, SOLĄ,:
czosnkiem, miodem (2 łyżki) i przyprawami.
3.OBIERAMY JABŁKA I:
kroimy w ćwiartki; odkładamy 10 kawałków, resztę mieszamy z rodzynkami i pozostałymi 2 łyżkami miodu.
4.KURCZAKA UKŁADAMY W:
naczyniu żaroodpornym, do środka wkładamy jabłka z miodem i rodzynkami, a resztą jabłek obkładamy kurczaka.
5.JABŁKA POSYPUJEMY:
majerankiem.
6.WLEWAMY NA DNO:
naczynia sok jabłkowy.
7.KURCZAKA WSTAWIAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 1,5 godziny (1 godzinę na każdy kilogram kurczaka).
Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY

i osuszamy, także w środku.

2

NACIERAMY OLIWĄ, SOLĄ,

czosnkiem, miodem (2 łyżki) i przyprawami.

3

OBIERAMY JABŁKA I

kroimy w ćwiartki; odkładamy 10 kawałków, resztę mieszamy z rodzynkami i pozostałymi 2 łyżkami miodu.

4

KURCZAKA UKŁADAMY W

naczyniu żaroodpornym, do środka wkładamy jabłka z miodem i rodzynkami, a resztą jabłek obkładamy kurczaka.

5

JABŁKA POSYPUJEMY

majerankiem.

6

WLEWAMY NA DNO

naczynia sok jabłkowy.

7

KURCZAKA WSTAWIAMY DO

piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 1,5 godziny (1 godzinę na każdy kilogram kurczaka).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4412,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1103,2 kcal

🥑

Tłuszcz

72,4 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

63,5 g

💪

Białko

63,5 g

Podobne przepisy