Naleśniki ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY 1 ŁYŻECZKĘ
masła.
MIESZAMY ROZPUSZCZONE MASŁO
z jajkami, mlekiem i wodą mineralną.
MIESZAMY MĄKĘ I
pół łyżeczki soli.
STOPNIOWO DODAJEMY MLEKO
z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto.
ODSTAWIAMY NA 30
minut do spęcznienia.
SZPARAGI MYJEMY.
BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy.
BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY
we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem.
WYJMUJEMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ
wodą i osączamy.
3/4 PĘCZKA PIETRUSZKI
siekamy.
MIESZAMY Z SERKIEM,
skórką z cytryny, solą i pieprzem.
NA POZOSTAŁYM, GORĄCYM
maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy.
NA KAŻDY NAKŁADAMY
odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy.
ZWINIĘTE NALEŚNIKI UKŁADAMY
jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie.
ZALEWAMY ŚMIETANĄ I
pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
PODAJEMY UDEKOROWANE POZOSTAŁĄ
pietruszką.
WSKAZÓWKA
DANIE IDEALNIE: nadaje się dla gości.
PRZYGOTOWUJEMY JE WEDŁUG
przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
PO PRZYJEŹDZIE GOŚCI
naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2318,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,6 kcal
Tłuszcz
45,3 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe majonezy smakowe
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
Sycąca, zdrowa, słodka, pyszna – owsianka ma same zalety! To doskonały pomysł na smaczne śniadanie pełne witamin.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!