lamotek.pl

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 275 g
serek śmietankowy - 200 g
łosoś wędzony - 200 g
szczypiorek - 1 pęczek
koper suszony - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż dłuższego boku na 8 równych pasów. Pasy ciasta francuskiego nawijamy na przygotowane wcześniej stożki z folii aluminiowej tak, aby ciasto delikatnie na siebie nachodziło. Marchewki z ciasta układamy na blasze w dość dużych odstępach.
2.PIECZEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Masło roztapiamy i dokładnie mieszamy z papryką. Tak przygotowanym płynem smarujemy każdy rożek z ciasta. Gotowe marchewki pieczemy przez ok. 10 minut. Z upieczonych rożków ostrożnie wyjmujemy folię aluminiową i odkładamy je do całkowitego wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWO-ŁOSOSIOWY:
Łososia rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem śmietankowym. Następnie do kremu ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy ok. łyżki soku. Szczypiorek i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy wraz z solą i pieprzem do masy. Krem dokładnie mieszamy.
4.NADZIEWAMY I OZDABIAMY MARCHEWKI:
Wystudzone marchewki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem. Pęczek pietruszki rozdzielamy tak, aby do każdej marchewki trafiło kilka łodyżek tego zioła.
Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż dłuższego boku na 8 równych pasów. Pasy ciasta francuskiego nawijamy na przygotowane wcześniej stożki z folii aluminiowej tak, aby ciasto delikatnie na siebie nachodziło. Marchewki z ciasta układamy na blasze w dość dużych odstępach.

2

PIECZEMY MARCHEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Masło roztapiamy i dokładnie mieszamy z papryką. Tak przygotowanym płynem smarujemy każdy rożek z ciasta. Gotowe marchewki pieczemy przez ok. 10 minut. Z upieczonych rożków ostrożnie wyjmujemy folię aluminiową i odkładamy je do całkowitego wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWO-ŁOSOSIOWY

Łososia rozgniatamy widelcem i łączymy z serkiem śmietankowym. Następnie do kremu ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy ok. łyżki soku. Szczypiorek i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy wraz z solą i pieprzem do masy. Krem dokładnie mieszamy.

4

NADZIEWAMY I OZDABIAMY MARCHEWKI

Wystudzone marchewki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem. Pęczek pietruszki rozdzielamy tak, aby do każdej marchewki trafiło kilka łodyżek tego zioła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2314,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,6 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy