lamotek.pl

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami

Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

białko jaja kurzego - 3 szt.
cukier drobny - 130 g
budyń waniliowy - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
lody śmietankowe - 200 ml
malina - 100 g
borówki - 100 g
truskawka - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BEZĘ:
Białka dodajemy do misy miksera i ubijamy je przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy się spienią, zmniejszamy prędkość do średniej i dalej miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Pod koniec ubijania do bezy dodajemy budyń w proszku oraz ocet i miksujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Beza jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a sama masa jest puszysta i lśniąca.
2.PIECZEMY BEZY:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią masę na bezy. Za pomocą łyżki formujemy 6 kół o średnicy ok. 5 cm. Bezy wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy przez ok. 1 godzinę. Gotowe bezy studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY LODY:
Lody przekładamy do naczynia i siekamy je ostrym nożem, usuwamy patyczki.
4.SKŁADAMY DESER:
Do pucharków lub słoiczków i średnicy ok. 5 cm przekładamy po jednej bezie. Następnie na każdą bezę wykładamy ⅓ posiekanych lodów, owoce i po kolejnej bezie. Całość ozdabiamy owocami i podajemy od razu.
Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BEZĘ

Białka dodajemy do misy miksera i ubijamy je przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy się spienią, zmniejszamy prędkość do średniej i dalej miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Pod koniec ubijania do bezy dodajemy budyń w proszku oraz ocet i miksujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Beza jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a sama masa jest puszysta i lśniąca.

2

PIECZEMY BEZY

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią masę na bezy. Za pomocą łyżki formujemy 6 kół o średnicy ok. 5 cm. Bezy wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy przez ok. 1 godzinę. Gotowe bezy studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY LODY

Lody przekładamy do naczynia i siekamy je ostrym nożem, usuwamy patyczki.

4

SKŁADAMY DESER

Do pucharków lub słoiczków i średnicy ok. 5 cm przekładamy po jednej bezie. Następnie na każdą bezę wykładamy ⅓ posiekanych lodów, owoce i po kolejnej bezie. Całość ozdabiamy owocami i podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1220,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy