lamotek.pl

Lemoniada truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Lemoniada truskawkowa

Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
cytryna - 15 szt.
mięta świeża - 2 g
woda - 1,75 l
lód - 12 szt.
truskawki mrożone - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA:
wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody.
2.CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY I:
mieszamy, aż cukier się rozpuści.
3.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i studzimy.
4.DO DRUGIEGO RONDELKA:
wkładamy zamrożone truskawki .
5.PODGRZEWAMY, AŻ SIĘ:
rozmrożą i rozpadną.
6.RONDELEK Z TRUSKAWKAMI:
zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
7.Z CYTRYN WYCISKAMY:
sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek.
8.SOK Z CYTRYN:
mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody.
9.MIESZAMY DO POŁĄCZENIA:
składników.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY PRZYGOTOWANY:
wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.
11.GOTOWĄ LEMONIADĘ PRZELEWAMY:
do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
12.JAK PODAWAĆ PRZED:
podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.
Lemoniada truskawkowa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA

wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody.

2

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY I

mieszamy, aż cukier się rozpuści.

3

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i studzimy.

4

DO DRUGIEGO RONDELKA

wkładamy zamrożone truskawki .

5

PODGRZEWAMY, AŻ SIĘ

rozmrożą i rozpadną.

6

RONDELEK Z TRUSKAWKAMI

zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.

7

Z CYTRYN WYCISKAMY

sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek.

8

SOK Z CYTRYN

mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody.

9

MIESZAMY DO POŁĄCZENIA

składników.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY PRZYGOTOWANY

wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.

11

GOTOWĄ LEMONIADĘ PRZELEWAMY

do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.

12

JAK PODAWAĆ PRZED

podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1523 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

152,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

2,2 g

Podobne przepisy

Lemoniada truskawkowa - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl