Kurczak z Antyli • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ WOK
lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.
PRZYGOTOWANIE KAŻDĄ PIERŚ
kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem z obu stron.
NA PATELNI (WOK)
rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
WRZUCAMY KURCZAKA NA
rozgrzany tłuszcz.
PRZEWRACAMY I CZEKAMY,
aż kurczak będzie rumiany.
KROIMY CEBULĘ I
dodajemy ją do kurczaka.
SMAŻYMY 3
minuty.
DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,
smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.
DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,
75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa pokrojonego w kostkę i 3 gałązki tymianku.
POTRAWA POWINNA SIĘ
gotować ok. 20 MIN POD: przykryciem.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
JEŻELI SOS WYDA
się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.
NA KONIEC DOPRAWIAMY
wszystko solą i pieprzem.
DODAJEMY 3 ŁYŻKI
posiekanej kolendry.
JAK PODAWAĆ POTRAWĘ
podajemy z ryżem basmati.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3535,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
883,9 kcal
Tłuszcz
44,1 g
Węglowodany
73,1 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!