lamotek.pl

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy

Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 500 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło bez laktozy - 20 g
pieczarki brązowe - 250 g
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
mascarpone bez laktozy - 250 g
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
woda - 150 ml
sól -
pieprz czarny -
natka pietruszki - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Mięso kurczaczka kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy na talerz.
2.SMAŻYMY PIECZARKI:
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy pokrojone na talarki pieczarki. Grzyby oprószamy solą, skrapiamy octem balsamicznym i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, a płyn się zredukuje – około 10-15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Dodajemy mascarpone, musztardę oraz wodę. Całość mieszamy i delikatnie gotujemy. Do sosu dodajemy podsmażonego kurczaka, całość gotujemy jeszcze 5 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4.PODAJEMY DANIE:
Podajemy z purée ziemniaczanym lub z makaronem tagliatelle. Obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Mięso kurczaczka kroimy w paski. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy na talerz.

2

SMAŻYMY PIECZARKI

Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy pokrojone na talarki pieczarki. Grzyby oprószamy solą, skrapiamy octem balsamicznym i smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru, a płyn się zredukuje – około 10-15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Dodajemy mascarpone, musztardę oraz wodę. Całość mieszamy i delikatnie gotujemy. Do sosu dodajemy podsmażonego kurczaka, całość gotujemy jeszcze 5 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4

PODAJEMY DANIE

Podajemy z purée ziemniaczanym lub z makaronem tagliatelle. Obficie posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1775,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

443,9 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

6,5 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

32,6 g

Podobne przepisy