lamotek.pl

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina

Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

królik, tuszka - 0,5 szt.
szalotka - 2 szt.
wino białe - 100 ml
śmietanka kremówka 30% - 100 ml
masło - 4 łyżki
musztarda dijon - 100 ml
natka pietruszki - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA TRYBUJEMY:
i dzielimy na części.
2.POSYPUJEMY SOLĄ I:
odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
3.NA PATELNI, NA:
średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy królika, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie.
4.SMAŻYMY DO ZRUMIENIENIA:
z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.
5.NA TĘ SAMĄ:
patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą.
6.DODAJEMY WINO I:
zwiększamy ogień.
7.PRZY POMOCY DREWNIANEJ:
łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna.
8.DODAJEMY MUSZTARDĘ, TYMIANEK:
i wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. DODAJEMY SÓL DO: smaku.
9.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, WKŁADAMY:
do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
10.
MIĘSO WYJMUJEMY.
11.DO SOSU DODAJEMY:
śmietanę i część posiekanej natki pietruszki.
12.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
mieszamy do połączenia się składników i ponownie wkładamy mięso na patelnię, by pokryło się sosem.
13.JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY:
na talerze, posypując resztą posiekanej natki pietruszki.
Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA TRYBUJEMY

i dzielimy na części.

2

POSYPUJEMY SOLĄ I

odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

3

NA PATELNI, NA

średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy królika, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie.

4

SMAŻYMY DO ZRUMIENIENIA

z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.

5

NA TĘ SAMĄ

patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą.

6

DODAJEMY WINO I

zwiększamy ogień.

7

PRZY POMOCY DREWNIANEJ

łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna.

8

DODAJEMY MUSZTARDĘ, TYMIANEK

i wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. DODAJEMY SÓL DO: smaku.

9

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, WKŁADAMY

do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.

10

MIĘSO WYJMUJEMY.

11

DO SOSU DODAJEMY

śmietanę i część posiekanej natki pietruszki.

12

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

mieszamy do połączenia się składników i ponownie wkładamy mięso na patelnię, by pokryło się sosem.

13

JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY

na talerze, posypując resztą posiekanej natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1487,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

7,1 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

23,8 g

Podobne przepisy