lamotek.pl

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
bułka tarta - 50 g
cebula - 200 g
ząbek czosnku - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 5 g
masło - 10 g
olej słonecznikowy - 30 ml
przysmak kresowy - 150 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 60 g
śmietana 30% - 600 ml
ziemniak - 1,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Grzyby mocz w letniej wodzie przez kilkanaście minut.
2.NASTĘPNIE UGOTUJ JE:
kilka minut w wodzie, w której się moczyły.
3.PO UGOTOWANIU POKRÓJ:
w cienkie paski. PRZYGOTOWANIE CEBULĘ KROIMY: w piórka.
4.CZOSNEK KROIMY W:
cienkie plastry.
5.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
około 30 ml oleju rzepakowego.
6.DODAJEMY CEBULĘ I:
czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając.
7.CEBULĘ I CZOSNEK:
przekładamy z patelni do miseczki. 130 G PRZYSMAKÓW: Kresowych kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię, resztę zostawiamy niepokrojoną.
8.PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
oleju i krótko smażymy.
9.DODAJEMY WCZEŚNIEJ PRZESMAŻONE:
cebule z czosnkiem i grzyby. MIESZAMY. ZDEJMUJEMY Z: ognia.
10.MAŁĄ ILOŚĆ GRZYBÓW,:
kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.
11.DO GARNKA DODAJEMY:
około 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu . GOTUJEMY.
12.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w plastry.
13.GDY ŚMIETANA SIĘ:
zagotuje, dodajemy je do garnka.
14.GOTUJEMY PRZEZ MNIEJ:
więcej 5 minut na wolnym ogniu.
15.
CZĘSTO MIESZAMY.
16.DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,:
biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.
17.ZAWARTOŚĆ GARNKA POWINNA:
robić się coraz bardziej gęsta.
18.WYJMUJEMY Z GARNKA:
rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni.
19.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
20.NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY:
masłem i obsypujemy bułką tartą.
21.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO:
niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu. DEKORUJEMY ODŁOŻONYMI PLASTRAMI: chorizo.
22.DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI:
i skrapiamy małą ilością oleju.
23.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
na 30-45 minut.
24.JAK PODAWAĆ GDY:
zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.
Kresowa zapiekanka ziemniaczana  z grzybami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Grzyby mocz w letniej wodzie przez kilkanaście minut.

2

NASTĘPNIE UGOTUJ JE

kilka minut w wodzie, w której się moczyły.

3

PO UGOTOWANIU POKRÓJ

w cienkie paski. PRZYGOTOWANIE CEBULĘ KROIMY: w piórka.

4

CZOSNEK KROIMY W

cienkie plastry.

5

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

około 30 ml oleju rzepakowego.

6

DODAJEMY CEBULĘ I

czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając.

7

CEBULĘ I CZOSNEK

przekładamy z patelni do miseczki. 130 G PRZYSMAKÓW: Kresowych kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię, resztę zostawiamy niepokrojoną.

8

PODLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

oleju i krótko smażymy.

9

DODAJEMY WCZEŚNIEJ PRZESMAŻONE

cebule z czosnkiem i grzyby. MIESZAMY. ZDEJMUJEMY Z: ognia.

10

MAŁĄ ILOŚĆ GRZYBÓW,

kresowych przysmaków, cebuli i czosnku odstawiamy do dekoracji zapiekanki.

11

DO GARNKA DODAJEMY

około 600 ml śmietanki i 2 gałązki rozmarynu . GOTUJEMY.

12

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w plastry.

13

GDY ŚMIETANA SIĘ

zagotuje, dodajemy je do garnka.

14

GOTUJEMY PRZEZ MNIEJ

więcej 5 minut na wolnym ogniu.

15

CZĘSTO MIESZAMY.

16

DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,

biały pieprz i niewielką ilość soli. MIESZAMY.

17

ZAWARTOŚĆ GARNKA POWINNA

robić się coraz bardziej gęsta.

18

WYJMUJEMY Z GARNKA

rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby i kresowe przysmaki z patelni.

19

DOKŁADNIE MIESZAMY.

20

NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY

masłem i obsypujemy bułką tartą.

21

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO

niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu. DEKORUJEMY ODŁOŻONYMI PLASTRAMI: chorizo.

22

DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI

i skrapiamy małą ilością oleju.

23

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

na 30-45 minut.

24

JAK PODAWAĆ GDY

zapiekanka jest już gotowa, wyjmujemy ją z pieca i dekorujemy małą gałązką rozmarynu i pozostałymi przysmakami kresowymi wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2573,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

643,4 kcal

🥑

Tłuszcz

52,8 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy