lamotek.pl

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki • przepis • składniki • przygotowanie

Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki

Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pomidor czerwony - 5 szt.
cukier - 1 łyżka
ząbek czosnku - 6 szt.
natka pietruszki - 20 g
olej - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
przyprawa warzywna - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
bazylia suszona - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
rozgrzewamy olej.
2.WRZUCAMY POKROJONY W:
plasterki czosnek oraz posiekana cebulę i podsmażamy do zezłocenia.
3.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę.
4.MIESZAMY I PODSMAŻAMY:
około 5 minut.
5.DODAJEMY CUKIER, BAZYLIĘ,:
ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
6.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy 200 ml wody.
7.WARZYWA Z PATELNI:
przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną.
8.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
9.JEŚLI ZUPA JEST:
zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.
10.ZMIKSOWANĄ ZUPĘ PRZELEWAMY:
ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

rozgrzewamy olej.

2

WRZUCAMY POKROJONY W

plasterki czosnek oraz posiekana cebulę i podsmażamy do zezłocenia.

3

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę.

4

MIESZAMY I PODSMAŻAMY

około 5 minut.

5

DODAJEMY CUKIER, BAZYLIĘ,

ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

6

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy 200 ml wody.

7

WARZYWA Z PATELNI

przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną.

8

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu.

9

JEŚLI ZUPA JEST

zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.

10

ZMIKSOWANĄ ZUPĘ PRZELEWAMY

ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

880,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

220,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy