lamotek.pl

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano

Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 4 łyżki
mozzarella - 1 szt.
olej - 2 łyżki
kurczak filety z piersi - 2 szt.
grana padano - 100 g
sól - 0,5 łyżeczki
makaron spaghetti - 200 g
anchois - 3 szt.
oliwki czarne - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
kapar - 100 g
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 2 łyżeczki
pomidor suszony - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
2.PANIERUJEMY KURCZAKA:
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
4.SMAŻYMY KURCZAKA:
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
6.PODAJEMY KURCZAKA:
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

2

PANIERUJEMY KURCZAKA

1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.

3

GOTUJEMY MAKARON

Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.

4

SMAŻYMY KURCZAKA

Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.

6

PODAJEMY KURCZAKA

Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3092,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

773,0 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

49,1 g

🥬

Błonnik

48,9 g

💪

Białko

48,9 g

Podobne przepisy