lamotek.pl

Kaszotto z warzyw korzeniowych • przepis • składniki • przygotowanie

Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Kaszotto z warzyw korzeniowych

Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza jęczmienna - 150 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
masło - 1 łyżka
curry - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 2 szczypty
olej słonecznikowy - 50 ml
pomidor czerwony - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
natka pietruszki - 5 g
por - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.KROIMY WARZYWA:
Warzywa (seler, marchew, cebulę, pietruszkę, por) kroimy w równą kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek kroimy w plasterki.
3.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek smażymy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko się zeszklą. Dodajemy porcjami: marchew, pietruszkę i seler, za każdym razem mieszając zawartość patelni. Smażymy, mieszając. W trakcie smażenia podlewamy warzywa ok. 1-2 łyżkami wody z gotowania kaszy.
4.DODAJEMY POMIDORY I DOPRAWIAMY WARZYWA:
Gdy warzywa lekko zmiękną (powinny pozostać lekko chrupiące) i zarumienią się, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i cały czas smażymy, aż pomidory odparują. Doprawiamy curry. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień.
5.PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO:
Do warzywnej bazy dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie – odrobinę wody po jej gotowaniu. Mieszamy. Dodajemy posiekany por i szczypior. Kaszotto zostawiamy na chwilę na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Staramy się uzyskać kremową, lekko płynną konsystencję.
Kaszotto z warzyw korzeniowych

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

KROIMY WARZYWA

Warzywa (seler, marchew, cebulę, pietruszkę, por) kroimy w równą kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek kroimy w plasterki.

3

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek smażymy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, aż lekko się zeszklą. Dodajemy porcjami: marchew, pietruszkę i seler, za każdym razem mieszając zawartość patelni. Smażymy, mieszając. W trakcie smażenia podlewamy warzywa ok. 1-2 łyżkami wody z gotowania kaszy.

4

DODAJEMY POMIDORY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Gdy warzywa lekko zmiękną (powinny pozostać lekko chrupiące) i zarumienią się, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i cały czas smażymy, aż pomidory odparują. Doprawiamy curry. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień.

5

PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO

Do warzywnej bazy dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie – odrobinę wody po jej gotowaniu. Mieszamy. Dodajemy posiekany por i szczypior. Kaszotto zostawiamy na chwilę na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Staramy się uzyskać kremową, lekko płynną konsystencję.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1560,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

520,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

79,3 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Kaszotto z warzyw korzeniowych - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl