lamotek.pl

Miodowy kurczak w stylu koreańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Miodowy kurczak w stylu koreańskim

Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 400 g
sól - 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 1 łyżka
ząbek czosnku - 3 szt.
miód - 3 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżka
imbir świeży - 1 łyżeczka
sos sriracha - 0,5 łyżki
szczypior cebuli - 1 pęczek
sezam biały - 2 łyżki
ryż jaśminowy - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIERSI KURCZAKA:
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w soli i mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha. Następnie dodajemy imbir i czosnek.
3.ŁĄCZYMY KURCZAKA Z SOSEM:
Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
4.PODAJEMY DANIE:
Sezam podprażamy na suchej patelni. Szczypior kroimy na skos na większe kawałki. Składniki dodajemy do sosu i mieszamy. Danie podajemy z ugotowanym ryżem, oprószone sezamem do smaku.
Miodowy kurczak w stylu koreańskim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIERSI KURCZAKA

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w soli i mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha. Następnie dodajemy imbir i czosnek.

3

ŁĄCZYMY KURCZAKA Z SOSEM

Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.

4

PODAJEMY DANIE

Sezam podprażamy na suchej patelni. Szczypior kroimy na skos na większe kawałki. Składniki dodajemy do sosu i mieszamy. Danie podajemy z ugotowanym ryżem, oprószone sezamem do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1303,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

651,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy