lamotek.pl

Kanapki śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Kanapki śniadaniowe

Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 9 szt.
boczek wędzony - 30 g
masło - 20 g
mleko - 0,25 niepełna szklanka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
fińskie pieczywo owsiane - 3 szt.
ser gouda - 30 g
sól - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 2 garście

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka ubijamy z mlekiem i solą za pomocą trzepaczki w dużej misce.
2.PODSMAŻAMY BOCZEK I SZPINAK:
Boczek podsmażamy na patelni przez ok. 3 minuty. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu zwiędnięcia szpinaku.
3.PIECZEMY OMLET:
Formę do ciasta smarujemy oliwą. Masę jajeczną przelewamy do formy. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu stężenia całości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.
4.SKŁADAMY KANAPKI:
Za pomocą foremki do wykrawania ciasta wycinamy kółka. Rozcinamy bułki i smarujemy masłem. Na spodniej połówce bułki układamy upieczony omlet. Dodajemy ser lub inne wybrane dodatki i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Kanapki śniadaniowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka ubijamy z mlekiem i solą za pomocą trzepaczki w dużej misce.

2

PODSMAŻAMY BOCZEK I SZPINAK

Boczek podsmażamy na patelni przez ok. 3 minuty. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu zwiędnięcia szpinaku.

3

PIECZEMY OMLET

Formę do ciasta smarujemy oliwą. Masę jajeczną przelewamy do formy. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu stężenia całości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.

4

SKŁADAMY KANAPKI

Za pomocą foremki do wykrawania ciasta wycinamy kółka. Rozcinamy bułki i smarujemy masłem. Na spodniej połówce bułki układamy upieczony omlet. Dodajemy ser lub inne wybrane dodatki i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1728,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

576,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,2 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy