lamotek.pl

Makaron z sosem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Makaron z sosem orzechowym

Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron udon - 150 g
ciecierzyca - 200 g
brokuł - 0,5 szt.
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
olej - 3 łyżki
curry - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
masło orzechowe - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
cytryna - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
cukier - 0,5 łyżki
woda - 80 ml
szczypiorek - 0,5 łodygi
sezam biały - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki i również dodajemy do całości. Wszystko smażymy około 5-7 minut. Pod koniec doprawiamy curry oraz papryką.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W naczyniu do blendowania umieszczamy masło orzechowe, sok z cytryny, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier oraz wodę. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
3.PODAJEMY DANIE:
Danie podajemy posypane sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Makaron z sosem orzechowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę. Brokuł dzielimy na małe różyczki i również dodajemy do całości. Wszystko smażymy około 5-7 minut. Pod koniec doprawiamy curry oraz papryką.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W naczyniu do blendowania umieszczamy masło orzechowe, sok z cytryny, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier oraz wodę. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

3

PODAJEMY DANIE

Danie podajemy posypane sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1107 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

553,5 kcal

🥑

Tłuszcz

27 g

🌾

Węglowodany

64,9 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy