lamotek.pl

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami

Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
boczniaki - 400 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 50 g
miód - 2 łyżeczki
orzech włoski - 40 g
sól morska - 1 szczypta
musztarda rosyjska - 2 łyżeczki
mix sałat - 300 g
jabłko zielone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BOCZNIAKI CZYŚCIMY:
i w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki.
2.ORZECHY WŁOSKIE GRUBO:
siekamy.
3.SAŁATY MYJEMY,:
osuszamy.
4.JABŁKA KROIMY NA:
pół, pozbawiamy nasion i kroimy w małe paski.
5.ORZECHY WŁOSKIE LEKKO:
prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie odstawiamy na bok.
6.BOCZNIAKI SMAŻYMY PORCJAMI:
każdorazowo na 1 łyżeczce masła po 1 minucie z każdej strony.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, wyjmujemy i odstawiamy.
8.POZOSTAŁE MASŁO ROZTAPIAMY:
na patelni, zdejmujemy z ognia.
9.MIESZAMY Z OCTEM,:
miodem, musztardą, solą, pieprzem i doprawiamy do smaku.
10.TAK PRZYGOTOWANY DRESSING:
mieszamy z miksem sałat i paskami jabłek, a następnie rozkładamy na 4 talerzach.
11.UKŁADAMY GRZYBY I:
posypujemy orzechami włoskimi.
Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BOCZNIAKI CZYŚCIMY

i w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki.

2

ORZECHY WŁOSKIE GRUBO

siekamy.

3

SAŁATY MYJEMY,

osuszamy.

4

JABŁKA KROIMY NA

pół, pozbawiamy nasion i kroimy w małe paski.

5

ORZECHY WŁOSKIE LEKKO

prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie odstawiamy na bok.

6

BOCZNIAKI SMAŻYMY PORCJAMI

każdorazowo na 1 łyżeczce masła po 1 minucie z każdej strony.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, wyjmujemy i odstawiamy.

8

POZOSTAŁE MASŁO ROZTAPIAMY

na patelni, zdejmujemy z ognia.

9

MIESZAMY Z OCTEM,

miodem, musztardą, solą, pieprzem i doprawiamy do smaku.

10

TAK PRZYGOTOWANY DRESSING

mieszamy z miksem sałat i paskami jabłek, a następnie rozkładamy na 4 talerzach.

11

UKŁADAMY GRZYBY I

posypujemy orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1082,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

541,2 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl