lamotek.pl

Herbata imbirowo-pomarańczowa • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Herbata imbirowo-pomarańczowa

Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

herbata czarna, liście - 2 g
imbir świeży - 3 szt.
pomarańcza - 1 szt.
sok pomarańczowy - 2 łyżki
żurawina suszona - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY IMBIR:
Kawałek imbiru obieramy i kroimy. Następnie zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
2.ZAPARZAMY HERBATĘ:
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
3.PRZYGOTOWUJEMY NAPÓJ:
Po 1 łyżeczce suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego. Wlewamy herbatę do filiżanek. Pomarańczę kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.
Herbata imbirowo-pomarańczowa

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY IMBIR

Kawałek imbiru obieramy i kroimy. Następnie zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

2

ZAPARZAMY HERBATĘ

We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

3

PRZYGOTOWUJEMY NAPÓJ

Po 1 łyżeczce suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego. Wlewamy herbatę do filiżanek. Pomarańczę kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

117,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

58,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy