Halloweenowe muffiny z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj 12 papierowych foremek do muffinów blachę do muffinów mikser woreczki do zamrażania piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA MASŁO
ROZTAPIAMY I STUDZIMY.
MĄKĘ, CUKIER, SÓL I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY. 125 G LUKRECJI I CZEKOLADĘ KROIMY W KOSTKĘ. 30 G CZEKOLADY ODKŁADAMY, RESZTĘ DODAJEMY WRAZ Z POKROJONĄ W KOSTKĘ LUKRECJĄ DO MIESZANINY SKŁADNIKÓW I ŁĄCZYMY ZE SOBĄ.
PIECZEMY MUFFINY JAJKO, MAŚLANKĘ
i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.
DEKORUJEMY MUFFINY CUKIER PUDER
przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru.
Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu.
Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.
Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik.
Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4028,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
335,7 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
50,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.