Gyros z kurczaka w picie • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.
SKŁADAMY PITY
Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2296,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
574,2 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
46,7 g
Białko
46,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Bezglutenowy chleb z soczewicy
Bezglutenowy chleb, który wyrabia się jedynie 5 minut. Idealny na pożywne śniadanie, świetnie się mrozi. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!