lamotek.pl

Grillowana cukinia • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Grillowana cukinia

Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
rozmaryn świeży - 6 gałązek
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinie starannie umyj i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę potnij na podłużne plastry (grubość ok. 1 cm).
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miseczki wlej oliwę, dodaj pieprz oraz sól. Rozmaryn porwij na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Zetrzyj obieraczką skórkę cytryny, pozbawiając ją białej, gorzkiej części, a potem pokrój ją na mniejsze części i wrzuć do miseczki. Połówkę cytryny wyciśnij i sok dodaj do miseczki. Zamieszaj marynatę.
3.SMARUJEMY PLASTRY CUKINII:
Każdy kawałek cukinii starannie pokryj marynatą z obu stron.
4.GRILLUJEMY CUKINIĘ:
Umieść plasterki cukinii na grillu lub patelni grillowej i grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się lekko złociste i miękkie.
5.PODAJEMY CUKINIĘ:
Przed podaniem posyp cukinię dodatkową porcją świeżego rozmarynu i odrobiną soli. Podawaj z dodatkiem kremowego sosu lub jogurtu z dodatkiem czosnku.
Grillowana cukinia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinie starannie umyj i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę potnij na podłużne plastry (grubość ok. 1 cm).

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miseczki wlej oliwę, dodaj pieprz oraz sól. Rozmaryn porwij na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Zetrzyj obieraczką skórkę cytryny, pozbawiając ją białej, gorzkiej części, a potem pokrój ją na mniejsze części i wrzuć do miseczki. Połówkę cytryny wyciśnij i sok dodaj do miseczki. Zamieszaj marynatę.

3

SMARUJEMY PLASTRY CUKINII

Każdy kawałek cukinii starannie pokryj marynatą z obu stron.

4

GRILLUJEMY CUKINIĘ

Umieść plasterki cukinii na grillu lub patelni grillowej i grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się lekko złociste i miękkie.

5

PODAJEMY CUKINIĘ

Przed podaniem posyp cukinię dodatkową porcją świeżego rozmarynu i odrobiną soli. Podawaj z dodatkiem kremowego sosu lub jogurtu z dodatkiem czosnku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1219,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

304,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

23,7 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Grillowana cukinia - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl