lamotek.pl

Gorąca korzenna czekolada • przepis • składniki • przygotowanie

Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Gorąca korzenna czekolada

Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 100 g
goździki - 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
miód - 2 łyżki
mleko - 460 ml
śmietana 30% - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOŹDZIKI ROZCIERAMY W:
moździerzu na pył.
2.ŁĄCZYMY Z:
cynamonem.
3.W RONDELKU Z:
grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając).
4.NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY:
pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.
5.PODGRZEWAMY DO MOMENTU,:
aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca).
6.DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
i mieszamy do zgęstnienia czekolady.
7.PRZELEWAMY DO:
kubków.
8.JAK PODAWAĆ ŚMIETANKĘ:
ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady.
9.
DEKORUJEMY CYNAMONEM.:
Gorąca korzenna czekolada

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOŹDZIKI ROZCIERAMY W

moździerzu na pył.

2

ŁĄCZYMY Z

cynamonem.

3

W RONDELKU Z

grubym dnem rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 3 łyżkami mleka (cały czas mieszając).

4

NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY

pozostałe mleko, miód oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.

5

PODGRZEWAMY DO MOMENTU,

aż czekolada będzie gorąca (lecz nie wrząca).

6

DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

i mieszamy do zgęstnienia czekolady.

7

PRZELEWAMY DO

kubków.

8

JAK PODAWAĆ ŚMIETANKĘ

ubijamy na sztywno i nakładamy na wierzch gorącej czekolady.

9

DEKORUJEMY CYNAMONEM.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1089,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,8 g

🌾

Węglowodany

23,3 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy