Caponata • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPARZAMY POMIDORY
Pomidory myjemy, skórkę delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułki, pomidory kroimy w grubą kostkę.
KROIMY WARZYWA
Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Obraną cebulę kroimy w krążki, a czosnek w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki.
SMAŻYMY PLASTRY BAKŁAŻANA
Plasterki bakłażana smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor. Obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW
Cebulę i seler podsmażamy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 15 minut, aż do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez ostatnie 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając. Oliwki grubo siekamy, dodajemy wraz z kaparami i smażymy razem przez 1 minutę.
SCHŁADZAMY CAPONATĘ
Caponatę doprawiamy do smaku i układamy wraz z bakłażem w płaskim naczyniu. Schładzamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Bazylię myjemy, listki obrywamy i siekamy. Posypujemy nimi caponatę przed podaniem. Serwujemy ze świeżą bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
875,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
218,8 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!