lamotek.pl

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce • przepis • składniki • przygotowanie

Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce

Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
jajko - 3 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
szparagi białe - 380 g
masło - 200 g
ocet winny, biały - 0,5 łyżeczki
szynka szwarcwaldzka - 160 g
mięta świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA:
żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160°C (termoobieg).
3.SZPARAGI PĘCZEK OBRANYCH:
szparagów , pozbawionych końcówek, związujemy za pomocą sznurka.
4.SZPARAGI GOTUJEMY W:
dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5 MINUT (DO: miękkości).
5.SZPARAGI WYCIĄGAMY Z:
garnka, hartujemy je w wodzie z lodem.
6.NA DESCE UKŁADAMY:
po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
7.NA PLASTERKACH UKŁADAMY:
po 4 szparagi i zawijamy je w szynkę.
8.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
pozostałymi szparagami.
9.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE:
w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 MINUT).
10.PSTRĄGI WYFILETOWANE PSTRĄGI:
od strony mięsa smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą.
11.PSTRĄGI ZWIJAMY, WBIJAMY:
w nie wykałaczki (powstaje nam rulonik) i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
12.NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY:
skórkę z cytryny (do smaku).
13.PSTRĄGI WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.
14.SOS HOLENDERSKI (MIĘTOWY):
200 g masła rozpuszczamy, klarujemy i odstawiamy.
15.DO GARNKA NALEWAMY:
wodę, zagotowujemy.
16.DO METALOWEJ MISKI:
wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżkę gorącej wody (możemy użyć tej, w której gotowały się uprzednio szparagi).
17.PRZEZ CHWILĘ, ZA:
pomocą trzepaczki, ubijamy mocno jajka, następnie miskę umieszczamy na garnku (miska nie może być za gorąca) i mieszamy sos w kąpieli wodnej.
18.SOS DŁUGO MIESZAMY,:
następnie ściągamy z garnka z wodą, dodajemy stopniowo sklarowane masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką.
19.DODAJEMY SOK Z:
1/2 cytryny, 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.
20.SOS WYKŁADAMY NA:
talerz, układamy po 2 kawałki pstrąga.
21.WYCIĄGAMY SZPARAGI Z:
piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów.
Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA

żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160°C (termoobieg).

3

SZPARAGI PĘCZEK OBRANYCH

szparagów , pozbawionych końcówek, związujemy za pomocą sznurka.

4

SZPARAGI GOTUJEMY W

dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5 MINUT (DO: miękkości).

5

SZPARAGI WYCIĄGAMY Z

garnka, hartujemy je w wodzie z lodem.

6

NA DESCE UKŁADAMY

po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.

7

NA PLASTERKACH UKŁADAMY

po 4 szparagi i zawijamy je w szynkę.

8

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

pozostałymi szparagami.

9

NASTĘPNIE UKŁADAMY JE

w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 MINUT).

10

PSTRĄGI WYFILETOWANE PSTRĄGI

od strony mięsa smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą.

11

PSTRĄGI ZWIJAMY, WBIJAMY

w nie wykałaczki (powstaje nam rulonik) i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

12

NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY

skórkę z cytryny (do smaku).

13

PSTRĄGI WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.

14

SOS HOLENDERSKI (MIĘTOWY)

200 g masła rozpuszczamy, klarujemy i odstawiamy.

15

DO GARNKA NALEWAMY

wodę, zagotowujemy.

16

DO METALOWEJ MISKI

wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżkę gorącej wody (możemy użyć tej, w której gotowały się uprzednio szparagi).

17

PRZEZ CHWILĘ, ZA

pomocą trzepaczki, ubijamy mocno jajka, następnie miskę umieszczamy na garnku (miska nie może być za gorąca) i mieszamy sos w kąpieli wodnej.

18

SOS DŁUGO MIESZAMY,

następnie ściągamy z garnka z wodą, dodajemy stopniowo sklarowane masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką.

19

DODAJEMY SOK Z

1/2 cytryny, 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.

20

SOS WYKŁADAMY NA

talerz, układamy po 2 kawałki pstrąga.

21

WYCIĄGAMY SZPARAGI Z

piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3943,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

985,9 kcal

🥑

Tłuszcz

75,4 g

🌾

Węglowodany

8 g

🥬

Błonnik

71,2 g

💪

Białko

71,2 g

Podobne przepisy