Filet z dorsza pod orzechową kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ KRUSZONKĘ
W pojemniku rozdrabniacza umieszczamy pomidory, podprażone orzechy, sól, pieprz, oregano i parmezan. Całość rozdrabniamy, aż zacznie przypominać kruszonkę.
PIECZEMY RYBĘ
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy połową oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie na każdy kawałek dorsza nakładamy orzechową kruszonkę i delikatnie dociskamy, aby nie spadała. Tak przygotowaną rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż kruszonka będzie złocista.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Rukolę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, drugą połową oliwy, a także solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.
PODAJEMY RYBĘ
Upieczoną rybę podajemy z sałatką i jeszcze ciepłą kaszą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1158,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,3 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
53,2 g
Błonnik
34,5 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Rollsy serowe z oliwkami i tymiankiem
Macie ochotę na wyśmienitą przekąskę? To szybko sprawdźcie ten przepis i przygotujcie sobie rollsy serowe. Chrupiące ciasto oraz połączenie smaków oliwek, jogurtu greckiego, sera długo dojrzewającego oraz aromatycznego tymianku z pewnością przypadnie wam do gustu.

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.