lamotek.pl

Faszerowana feta • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Faszerowana feta

Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek - 1 łyżeczka
oliwki zielone - 75 g
pomidor suszony - 75 g
ser feta - 400 g
karczoch serce - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KARCZOCHY, POMIDORY:
i oliwki osączyć i drobno posiekać.
2.CZOSNEK OBRAĆ I:
przecisnąć przez praskę.
3.WYMIESZAĆ Z:
majerankiem.
4.SER FETA OSĄCZYĆ:
i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry.
5.DOLNE PLASTRY UMIEŚCIĆ:
na 4 kawałkach folii aluminiowej.
6.ROZŁOŻYĆ NA NICH:
uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem.
7.PRZYKRYĆ GÓRNYMI PLASTRAMI,:
lekko docisnąć.
8.KAŻDĄ PORCJĘ ZAWINĄĆ:
szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, aż ser zmięknie.
Faszerowana feta

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KARCZOCHY, POMIDORY

i oliwki osączyć i drobno posiekać.

2

CZOSNEK OBRAĆ I

przecisnąć przez praskę.

3

WYMIESZAĆ Z

majerankiem.

4

SER FETA OSĄCZYĆ

i najpierw przekroić w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 2 plastry.

5

DOLNE PLASTRY UMIEŚCIĆ

na 4 kawałkach folii aluminiowej.

6

ROZŁOŻYĆ NA NICH

uzyskaną wcześniej mieszankę i doprawić pieprzem.

7

PRZYKRYĆ GÓRNYMI PLASTRAMI,

lekko docisnąć.

8

KAŻDĄ PORCJĘ ZAWINĄĆ

szczelnie w folię i piec na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, aż ser zmięknie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1450 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1450 kcal

🥑

Tłuszcz

97 g

🌾

Węglowodany

81,1 g

🥬

Błonnik

20,3 g

💪

Białko

74 g

Podobne przepisy

Faszerowana feta - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl