lamotek.pl

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis

Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały - 75 g
cukier brązowy - 150 g
cynamon - 0,25 łyżeczki
jajko - 3 szt.
masło - 15 g
mleko - 100 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 250 g
wiśnia - 500 g
śmietan fix - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Migdały drobno mielimy. Zagniatamy z miękkim masłem, mąką i cukrem. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
2.PIECZEMY CIASTO:
Miękkie masło, cukier i sól miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy mleko i ponownie krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na cieście, lekko w nie wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
3.CIASTO POSYPUJEMY KRUSZONKĄ:
Kruszonkę rozsypujemy na cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 40 minut, aż do zrumienienia. Studzimy i wyjmujemy z formy. Podajemy z bitą śmietaną.
Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Migdały drobno mielimy. Zagniatamy z miękkim masłem, mąką i cukrem. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

2

PIECZEMY CIASTO

Miękkie masło, cukier i sól miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy mleko i ponownie krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Wiśnie dobrze osączamy i rozkładamy na cieście, lekko w nie wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.

3

CIASTO POSYPUJEMY KRUSZONKĄ

Kruszonkę rozsypujemy na cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 40 minut, aż do zrumienienia. Studzimy i wyjmujemy z formy. Podajemy z bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5523,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

57,1 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl