lamotek.pl

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis

Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
budyń waniliowy - 40 g
cukier - 100 g
masło - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 100 g
bułka tarta - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 400 ml
śmietana 30% - 800 ml
woda - 40 ml
żelatyna - 14 g
czekolada biała - 50 g
migdały - 100 g
wiórki kokosowe - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT KOKOSOWY BIAŁKA:
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
2.PIANĘ MIKSUJEMY Z:
żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.
3.DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,:
olej i wszystko dokładnie mieszamy.
4.FORMĘ O WYMIARACH:
35x24 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.
5.170 °C (TERMOOBIEG):
przez 20-25 minut.
6.PATYCZKIEM SPRAWDZAMY CZY:
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
7.MUS KOKOSOWY MLECZKO:
kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.
8.ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY W:
miseczce z wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. STUDZIMY.
9.ŚMIETANKĘ UBIJAMY I:
delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
10.DEKORACJA Z WYSTUDZONEGO:
biszkoptu odcinamy górną warstwę (wyrównujemy go) i kroimy wzdłuż na dwie części (dolna część powinna być grubsza od górnej).
11.W BLASZCE KŁADZIEMY:
kolejno: dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, drugi biszkopt i pozostałą część musu.
12.MASĘ NA WIERZCHU:
wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
13.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu.
14.SPARZONE WRZĄTKIEM MIGDAŁY:
obieramy, siekamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
15.ORZECHY PRAŻYMY W:
piekarniku nagrzanym do temp.
16.180°C PRZEZ OKOŁO:
5-8 minut.
17.GOTOWE CIASTO POSYPUJEMY:
migdałami i dekorujemy kostkami czekolady.
Ciasto kokosowe z migdałami – przepis

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT KOKOSOWY BIAŁKA

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.

2

PIANĘ MIKSUJEMY Z

żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.

3

DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,

olej i wszystko dokładnie mieszamy.

4

FORMĘ O WYMIARACH

35x24 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.

5

170 °C (TERMOOBIEG)

przez 20-25 minut.

6

PATYCZKIEM SPRAWDZAMY CZY

ciasto jest upieczone. STUDZIMY.

7

MUS KOKOSOWY MLECZKO

kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.

8

ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY W

miseczce z wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. STUDZIMY.

9

ŚMIETANKĘ UBIJAMY I

delikatnie łączymy z wystudzoną masą.

10

DEKORACJA Z WYSTUDZONEGO

biszkoptu odcinamy górną warstwę (wyrównujemy go) i kroimy wzdłuż na dwie części (dolna część powinna być grubsza od górnej).

11

W BLASZCE KŁADZIEMY

kolejno: dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, drugi biszkopt i pozostałą część musu.

12

MASĘ NA WIERZCHU

wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

13

CHŁODZIMY W LODÓWCE

1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu.

14

SPARZONE WRZĄTKIEM MIGDAŁY

obieramy, siekamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.

15

ORZECHY PRAŻYMY W

piekarniku nagrzanym do temp.

16

180°C PRZEZ OKOŁO

5-8 minut.

17

GOTOWE CIASTO POSYPUJEMY

migdałami i dekorujemy kostkami czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6474 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

323,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl