lamotek.pl

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie

Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 4 szt.
sos sriracha - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
woda - 3 łyżki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
czosnek główka - 2 ząbki
chili płatki - 0,5 łyżeczki
słodki sos chili - 100 ml
sezam biały - 2 łyżki
trawa cytrynowa - 0,5 łyżeczki
szczypior cebuli - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak frytki. Gotowe warzywa myjemy pod bieżącą wodą, aby opłukać je z nadmiaru skrobi, i dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
2.PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ PRZYPRAW:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pierwszej warstwy przypraw. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w paście.
3.SMAŻYMY ZIEMNIACZKI PIERWSZY RAZ:
W głębokim garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego i smażymy przyprawione frytki, aż będą na pół ugotowane. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRUGĄ WARSTWĘ PRZYPRAW:
Składniki mieszamy tak, aby powstało niezbyt gęste ciasto.
5.SMAŻYMY ZIEMNIACZKI DRUGI RAZ:
Podsmażone frytki obtaczamy w cieście i ponownie smażymy w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ziemniaczki ponownie odkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię typu wok rozgrzewamy. Na dno woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i płatki chili i smażymy przez ok. 30 sekund tak, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy słodki sos chili, jasny sezam i trawę cytrynową. Całość smażymy, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy smażone ziemniaczki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak frytki. Gotowe warzywa myjemy pod bieżącą wodą, aby opłukać je z nadmiaru skrobi, i dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

2

PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZĄ WARSTWĘ PRZYPRAW

W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pierwszej warstwy przypraw. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w paście.

3

SMAŻYMY ZIEMNIACZKI PIERWSZY RAZ

W głębokim garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego i smażymy przyprawione frytki, aż będą na pół ugotowane. Tak przygotowane ziemniaczki przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRUGĄ WARSTWĘ PRZYPRAW

Składniki mieszamy tak, aby powstało niezbyt gęste ciasto.

5

SMAŻYMY ZIEMNIACZKI DRUGI RAZ

Podsmażone frytki obtaczamy w cieście i ponownie smażymy w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ziemniaczki ponownie odkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię typu wok rozgrzewamy. Na dno woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i płatki chili i smażymy przez ok. 30 sekund tak, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy słodki sos chili, jasny sezam i trawę cytrynową. Całość smażymy, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy smażone ziemniaczki i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1603 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

801,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,7 g

🌾

Węglowodany

103,9 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy