Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY
Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
MARYNUJEMY KREWETKI
Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
PODPIEKAMY CHLEB
Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.
SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI
Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2393 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,3 kcal
Tłuszcz
6,3 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
0,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!