lamotek.pl

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami

Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
krewetki - 0,5 kg
mango - 0,5 szt.
kolendra świeża - 22 g
twaróg chudy - 150 g
chrzan tarty - 2 łyżeczki
pomidor czerwony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
chleb drwalski - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY:
Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
2.MARYNUJEMY KREWETKI:
Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
3.PODPIEKAMY CHLEB:
Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.
4.SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI:
Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY

Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.

2

MARYNUJEMY KREWETKI

Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

3

PODPIEKAMY CHLEB

Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.

4

SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI

Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2393 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy